Door - Tom Cosyns

Dit is wat jij moet weten over gloeilampen

Dit is wat jij moet weten over gloeilampen

Gloeilampen zijn een soort verlichting die werkt door middel van elektronische weerstand. Ze bestaan uit een gloeidraad die door elektrische stroom wordt opgewarmd tot een temperatuur waarbij hij licht geeft. Gloeilampen zijn relatief goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar, maar ze hebben enkele nadelen ten opzichte van andere soorten verlichting. Een belangrijk nadeel van gloeilampen is dat ze relatief weinig efficiënt zijn. Slechts een klein deel van de energie die ze verbruiken wordt omgezet in licht, terwijl het overgrote deel wordt omgezet in warmte. Dit betekent dat gloeilampen relatief veel energie verbruiken en dat ze snel warm worden.

Het ontstaan van de gloeilamp

De gloeilamp is in 1879 uitgevonden door de Amerikaanse uitvinder Thomas Edison. Hij ontwikkelde de gloeilamp als een vervanging voor de gaslamp, die op dat moment nog veel werd gebruikt. Edison was op zoek naar een manier om elektriciteit op een efficiënte manier te gebruiken voor verlichting. Hij ontdekte dat als hij een dunne draad van koolstof door een glazen bol liet lopen en deze draad opwond met elektriciteit, de draad begon te gloeien en licht te geven.

Levensduur

Daarnaast hebben gloeilampen ook een beperkte levensduur. Ze gaan gemiddeld na 1000 tot 2500 uur branden stuk, terwijl andere soorten verlichting, zoals LED-lampen, veel langer meegaan. Tot slot zijn gloeilampen ook niet zo duurzaam als andere soorten verlichting, omdat ze meer materialen bevatten die na gebruik moeten worden verwerkt of vernietigd. In veel landen zijn gloeilampen inmiddels verboden vanwege hun lage efficiëntie en negatieve impact op het milieu. In hun plaats worden vaak energiezuinige en duurzame alternatieven gebruikt, zoals LED-lampen of halogeenlampen.

Tot slot

Dat gloeilampen vandaag de dag nog altijd onverminderd populair zijn, dat blijkt wel uit de verkopen. Echter zien we wel dat er steeds meer mensen zijn die kiezen voor het duurzame alternatief, namelijk de LED lamp.